GSHBBBanner

 

Date Created: 1/4/2010

Last Updated:

Another masterpiece by M. Nasir. To me this song is beautifully written. It has good melody, and very artistic lyrics. Aku rasa M. Nasir ni patut dapat pangkat Datuk untuk sumbangan dia. Look, some artists yang dapat pangkat datuk don't are not even half as good as this guy.

 

Like I said, aku buat TAB ni much faster than I anticipated. Next time aku takkan secepat ni la. Maybe at least a month after now baru aku akan come out with something new.

Part yang aku paling suka dalam TAB ni is actually the pizzicato violins. :D Pizzicato ni maksud dia "plucked". So kalau pemain violin, viola, cello atau double bass baca score dia ade tulis pizzicato, dia akan petik tali tu instead of gesek dengan bow dia.

So masa aku first cari chords lagu ni, aku try la cari part verse dia. And then baru aku teringat, I haven't checked what other people already shared online. Aku usha-usha, satu jek yang aku jumpe yang pada aku boleh diterima. It's done by syukur_007. So rather than reinvent the wheel, might as well use that one. So I give my seal of approval. But since aku tak setuju 100% dengan chords yang dia tulis, I made some changes. That's what you should do too, decide for yourself what works. Apa yang aku share pon bukan semestinya 100% correct.

Oh kalau ko nak play along dengan M. Nasir punya version, dia main dalam key of A minor. So kalo nak play along dengan dia, kena transpose the chords and everything to A minor key.

And if you ever wonder kenapa aku makan masa untuk hasilkan TAB, walaupon singkat, sebabnya aku pentingkan accuracy. Cuba dengar MP3 ni. Cuba bezakan original dengan aku punya interpretation. Left channel original recording, right channel is synth based on my TAB. Lagi bagus kalau dengar pakai headphones. So as u can hear it, it's really close to the original. There's no software that can automatically convert the original recording to midi file or TABs. Everything had to be rewritten manually. And aku ni obsessed sket pasal making it as close as possible to the original. That's why la part middle solo tu aku siap tulis balik the pizzicato violins.

And normally bila aku buat TAB, there's at least two things yang aku memang akan try copy the original, note by note. Guitar and Drums, since they are among the easiest to hear. But for this particular TAB, I gave the bass a little more than I'd normally do.

Video yang bawah ni aku share skali gus dengan video kat atas. Video bawah ni actually aku record sebelum aku buat TAB ni. Sebelum aku tau cammana nak main lagu ni. It shows you the first step yang aku akan ambil bila aku nak belajar sesebuah lagu tu. If you wanna do what I do, this is something you must know.

I do not own the copyright of the original recording nor the music itself. The tablature that I transcribe and the backing track that I make are for educational purposes only. 

Aku Punye ®