GSHBBBanner

 

Date Created: 1/10/2011

Last Updated:

Q: bro, ape punca kalau petik tali 1 n 2 die punya bunyi tu pendek je?die punye nyaring tu xde. tetibe mati je. i mean if alredy use distortion

A: Here are some of the possible causes. Since aku tak leh nak check guitar ko and your effects setup, ni antara sebab yang mungkin yang aku terpikir. Any one of these, or the combination could be the cause.

 

Effects Setting

Kalau ko pakai noise gate, check the threshold. Kalau rendah sangat, maybe that's why. Noise gate ni kalau amplitude input dia bawah threshold, dia "tutup gate" tu, sound dia potong. It's like an automatic volume control. Bile kita petik tali, memula getaran dia kuat kan? So amplitude (volume) signal yang sampai ke effect tinggi. But bile kita biar bergetar, bunyi dia akan makin perlahan. If the signal falls below the threshold, tak dengar la kat amp.

Kalau pakai compressor pon similar gak.

 

Pickups Setting

Maybe pickup ko terlalu dekat atau terlalu jauh dari tali tu. Pickup dekat sangat kills vibration. Pickup jauh sangat tak pickup sound yang perlahan. You may need to adjust the pickup, or individual pickup magnet kalau boleh.

 

Guitar Setup

Maybe fret buzz. Fret buzz ni bila tali ko mase bergetar, dia touch fret. Contohnya ko main open string, skali buzz kat certain fret. Or ko tekan 5th fret ke, skali buzz kat 12th fret.

Kalau buzz, maybe action ko low sangat. Action ni jarak tali dengan fret. Kalau action low sangat, kena naikkan. Ko boleh naik kan individual string, or naik kan the whole bridge. Kalo nak naik kat satu string, kena adjust saddle string tu. Usually setiap string ade saddle sendiri, so boleh adjust screw dia untuk adjust height. Kalau nak adjust the whole bridge each side of the bridge usually ade screw untuk adjust. You may need a small flathead driver or an allen wrench. Tapi kalau action terlalu tinggi tak guna gak. Nak main susah.

Buzz pon boleh disebabkan fretboard yang tak cukup lurus. If your guitar is in tuned, tapi fretboard ko tak lurus sangat, you may get a buzz. Tengok gambar kat sini. It's usually quite hard to see with naked eyes. Nak betulkan kena adjust truss rod dia. Ha, truss rod kalo tak berani toksah try repair sendiri. If you break it, that's it. Throw your guitar away (unless ko nak ganti fretboard baru la). I won't do it myself on my expensive guitars.

Lagi satu penyebab buzz ialah fret tak sama tinggi. Ha, kalau guitar tu dah lama main, it could be that. Bile kita bend ke atau vibrato ke, fret tu at some point akan haus. And you may not be bending the string evenly across the fretboard. Maybe ko tend to bend more between 8th and 15th fret ke. So those frets akan jadi pendek dulu. If that's the case, kena buat fret leveling. That's another thing I won't do myself on my more high end guitars.

Or maybe your strings are too old and loose. Tah la. Suggestion aku ialah bawak ke kedai repair gitar. Maybe kedai jual gitar pon ade technician yang betul-betul reti setup gitar. Like I said here, guitars need maintenance too. Even new guitars need to be properly set up.

 

Aku Punye ®