GSHBBBanner

 

Date Created: 4/3/2011

Last Updated:

Ok, memula kena tengok video ni dulu. Panjang video ni. This time I decided to talk more, and write less. Watch the whole thing.

 

Kat bawah ni ade shape-shape yang aku tunjuk dalam video, and other shapes that may be useful.

 

6th String Root Barre Chords

Root Notes Dekat 6th String

 

Shapes Yang Mesti Hafal (Selalu Jumpa)

6th String Major
6th String Minor
6th String Dominant
Major
 

 

minor
 

 

7
 

 

6th String Power
6th String Power Doubling
5 (Power Chord)

 

5 (Power Chord with Root Doubling)

 

 

 

 

Shapes Yang Aku Recommend Hafal Jugak (Kadang-kadang Jumpa)

6th String Major 7
6th String Minor 7
Major 7

 

minor 7

 

 

 

 

Shape Yang Optional (Jarang Jumpa)

6th String Sus4
Sus 4

 

 

6th String Root Barre Chords

Root Notes Dekat 6th String

 

Shapes Yang Mesti Hafal (Selalu Jumpa)

5th String Major
5th String Minor
5th String Dominant
Major
 

 

minor
 

 

7
 

 

5th String Power
5th String Power Doubling
5 (Power Chord)

 

5 (Power Chord with Root Doubling)

 

 

 

 

Shapes Yang Aku Recommend Hafal Jugak (Kadang-kadang Jumpa)

5th String Major 7
5th String Minor 7
Major 7

 

minor 7

 

 

 

 

Shape Yang Optional (Jarang Jumpa)

5th String Sus4
Sus 4

 

 

Comments

Technically, power chord tu bukan la barre chords, since takde jari yang kita barre. But it's useful for you to see the relationship between those and major/minor chords. So kalau nak substitute senang.

Yang tanda X tu tak semestinya kena mute. As long as you're not playing those strings, it's ok.

Sesetengah fingering shapes kat atas hanya suggestion jek. You are free to decide which finger to press what note. Contohnya chord dominant 7 untuk 5th string root tu. Boleh jek kalau nak buat macam kat bawah ni. You're still playing the same group of notes.

5th String 7 Alternate

 

Shape-shape yang aku kasi ni sebagai panduan jek. There are more shapes that you can use to make other chords. The most important thing is you understand the concept. Satu cara nak belajar shape baru ialah dengan menggunakan Guitar Pro. Dalam Guitar Pro 5 contohnya, tekan button "A" kat keyboard. Ataupon kat menu bar, pergi ke Note>Chord... Contohnya aku nak cari macam mana nak main barre chord untuk minor 6, root kat 6th string. So aku start with let's say G punya root, and select m6. Yang lain biarkan default. Macam kat bawah ni.

Dari list shapes kat bawah tu, aku boleh pilih mana satu yang nampak sesuai untuk aku generalize sebagai shape untuk 6th string root barre chord untuk minor 6.

Aku Punye ®